Zanskar Travel Winterreizen 2025

Twee actieve sneeuwweken in het Franse Névache
– 18-25 januari 2025
– 2-9 maart 2025

In het Franse dorp Névache biedt Zanskar Travel in samenwerking met Paula’s Catering een heerlijke, negendaagse winterreis aan. Névache ligt op 1600 meter hoogte in het dal van de Clarée nabij Briançon. Het is een prachtige vallei met verschillende sportieve mogelijkheden in de sneeuw, gezellige berghutten en veel zonuren. Daarnaast is het oude dorp zeer pittoresk. De weg houdt in de winter op bij Névache, dus daarna moet je met de ski’s, de slee of de benenwagen verder het gebied in.  

Met een groep gelijkgestemde winterliefhebbers trek je er dagelijks op uit. Elke dag lekker inspannende tochten op de langlaufski’s, met sneeuw- of bergschoenen of wat ook maar in de sneeuw vooruitkomt. Om daarna heerlijk te ontspannen bij het haardvuur en te genieten van een gezonde én lekkere maaltijd.

De accommodatie

Het oorspronkelijk uit 1786 gedateerde chalet beschikt over 6 kamers met zowel tweepersoonsbedden als losse bedden. Er is plek voor 15 personen, maar wij houden de groepsgrootte op maximaal 10. Het chalet ligt in La Ville Basse (vlak naast het oude dorp) en heeft meerdere keukens, badkamers en wc’s. De inrichting is een mix van traditioneel en modern en is van alle gemakken voorzien.  

Het gebied, de reis en de afstand

Névache ligt op ca.1150 km van Utrecht en wordt omringd door machtige bergen. Het is bij uitstek een langlaufgebied waar je zowel geprepareerde loipes hebt als eindeloze crosscountry mogelijkheden. Daarnaast kun je sneeuwschoenwandelen naar prachtige berghutten hogerop in de bergen (de meesten zijn open in de winter) of gaan toerskiën. Voor pisteskiën moet je zo’n 20 km verderop bij Montgenèvre, Claviere (Italië) of Briançon zijn.

De heenreis gaat via Lyon, Chambery en/of Grenoble en kan in één of twee dagen gedaan worden. Je kiest voor je eigen vervoer. Dat kan per auto, maar ook de trein is een prima optie. Binnen een dag ben je al in de buurt van Névache (Parijs, Valence, l’Argentiere-la-Bessée). We pikken je dan op in l’Argentiere, net onder Briançon.

Ervaring en conditie

Het is een voordeel als je ervaring hebt met skiën, langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Je kunt dan een heel afwisselend programma volgen. Maar ook als je alleen van wandelen houdt, kun je natuurlijk mee. Je bent dan wel meer afhankelijk van andere deelnemers die ook voor wandelen kiezen. Je conditie moet zodanig zijn, dat je gemakkelijk in de bergen dagtochten van 5 à 6 uur kan volhouden.

Jaap is een ervaren allround wintersporter en heeft zelf jarenlang langlaufweken in dit gebied georganiseerd. Hij zet de tochten uit en zorgt ervoor dat het veilig en verantwoord gebeurt.

Paula zorgt voor de maaltijden en Jaap begeleidt de tochten.

Eten

Al vele jaren begeleidt Paula winterreizen op het gebied van eten. En dan met groente in de hoofdrol! Lekker, gezond en inspirerend. Zo krijgt de reis ook nog een culinair tintje. Deze maaltijd wordt telkens door een ander tweetal uit de groep klaargemaakt onder de bezielende leiding van Paula paulascatering.nl.  De (biologische) basisvoorraad wordt in Nederland ingekocht. Voor het ontbijt is er vers gemaakte granola, havermoutpap en verse eitjes. Brood halen we bij de lokale bakker. En de kaas… die kunnen we in Névache direct van de boerderij inkopen! Vorig jaar hebben we de week zelfs afgesloten met een kaasproeverij en kon er kaas uit de streek, zoals bijvoorbeeld Beaufort en Bleu d’Ecrin (gesealed) meegenomen worden.

Het dagelijkse programma

Het programma kan er elke dag anders uitzien en is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en het weer. Als we “op tocht” zijn, kunnen we bijna altijd lunchen bij een berghut of eten we ons stokbroodje in de sneeuw. 

Om een beeld te krijgen hierbij een mogelijke opzet per dag.

  1. Heenreis door Frankrijk. Overnachting nabij Lyon of Chambery (wij hebben wel tips voor de accommodatie, waaronder een mooi kasteeltje).
  2. Halve dag autoreis en halve dag verkenning Névache en omgeving. Huur materialen zoals langlaufski’s of sneeuwschoenen.
  3. Langlaufen op de loipes rondom Névache en korte tocht het dal in. 
  4. Langlaufen/wandelen naar refuge Laval aan het eind van het dal. 
  5. Wandeling op berg- of sneeuwschoenen naar berghut Buffère  waar we kunnen lunchen (desgewenst kun je dat ook met toerski’s doen) 
  6. Rustdag. Je kunt gaan skiën in Montgenèvre (met de auto ongeveer 40 minuutjes rijden) of shoppen in het oude Briançon. Maar gewoon lekker relaxen en een boek lezen, is natuurlijk ook een goeie optie.  
  7. Langlauf- of wandeltocht naar de Col de l’Echelle op de Italiaanse grens.
  8. Langlauf-of wandeltocht naar de Col D’Izoard, lunch in Refuge Napoleon op de pas en afdaling met sledes of langlaufski’s (met auto ca. half uur rijden).
  9. Terugreis naar Nederland in éen of desgewenst twee dagen.

De prijs

Deze reis kost € 775,- per persoon in januari en € 825,- in maart. Dit bedrag is inclusief gezonde maaltijden in het chalet, eigen lunchpakket, begeleiding en overnachtingen, maar exclusief reiskosten, huur skimateriaal, langlaufvignet, drank en lunches in berghutten en overnachting onderweg.

Indicatie extra kosten

Langlaufset per dag p.p.€ 20
Loipevignet per dag p.p.€ 12
Tol- en tunnelgelden per auto€ 100
Overige reiskosten (trein, auto, carpoolen)Varieert
Overnachting onderweg en diner pp (optioneel)€ 120
Drank€ 15 – € 40
Lunches in berghutten per keer (optioneel)€ 10 – € 20
Uit eten laatste dag€ 45

Voor meer informatie bel je met Paula (06-13562133) of bel/mail je naar Jaap (06-22201286, jaap@zanskar.nl)

Zie ook een door een deelnemer gemaakte video van onze mooie winterweek in 2024.